11.08.2023

Pirinç Çeşitleri ve Faydaları

Pirinç, hem besleyici hem de doyurucu özelliğiyle dünya mutfaklarında vazgeçilmez bir popülerliğe sahiptir. Binlerce yıl öncesinde ilk olarak Çin'de yetiştirilmeye başlansa da zamanla diğer ülkelerdeki verimli topraklarda da yetiştirilmiş ve dünyanın birçok yerine yayılmıştır. Pirinç tüm dünyanın neredeyse yarısını besleyen bir besindir. Pilavlardan çorbalara, sebzelerden dolmalara ve tatlılara kadar yemek kültürleri içinde temel besin olarak yer edinmiştir.

Bakliyat ve tahıl grupları arasında yer alan pirincin sayısız türü bulunur. Bunlardan bazıları ülkemizde, bazılarıysa dünyanın farklı coğrafyalarında yetiştirilir. Pirinç çeşitleri, yetiştikleri konum, iklim koşulları , toprak yapısı ve şekillerine göre ayrıştırıcı özelliklere sahiptir. Tane yapılarına göre uzun, orta, kısa olarak adlandırılırken; kendine has aroması ve kokusu olan pirinçler aromatik olarak gruplandırılırlar. Örneğin; ülkemizde yetiştirilen yerli pirinçler arasında ilk sırada pilav yapımında kolaylık sağlayan iri taneli Osmancık ve Baldo türleri dikkat çeker.

Pirinç Çeşitleri

Anadolu’nun verimli topraklarında yetişen ve geçmişin kadim değerlerini günümüze taşıyan pirinçler, mutfaklarınızın ve sofralarınızın baş tacı, ana yemeklerinizin ise ayrılmaz parçası haline geliyor. Aslını Korumuş Lezzetler çatısı altında özenle seçilmiş tohumlardan üretilen Hasata Gönen Baldo Pirinç ve Hasata Osmancık Pirinç sizlerle buluşuyor.

Hasata pirinç çeşitleri kontrollu atmosfer teknoloijisi ile oksijen oranı düzenlenmiş şartlarda paketleniyor. Böylece kelebeklenme, böceklenme ya da güvelenme gibi problemlerin önüne geçiliyor. Ayrıca aç-kapa kilit sistemiyle hayata geçirilmiş paketlerimiz kullanım konforu ve kolaylığı sunuyor. Ürünlerinizi herhangi bir kavanoza aktarmanıza gerek kalmadan rahatlıkla saklamanızı sağlıyor.

Pirinç çeşitlerimizin tümü, püf noktalarıyla her seferde aynı miktarda suyla pişirildiğinde yerken ağızda dağılarak tane tane dökülüyor, lapa ya da diri kalmıyor. Böylece geçmişin kadim lezzetlerinden eşsiz bir deneyim sunuyor. Ayrıca kendine has koku, lezzet ve aromaları ile ön plana çıkıyor.

Gönen Baldo Pirinç

Ülkemizde en fazla üretim kapasitesiyle öne çıkan ve sık tüketilen tahıllar arasında yer alan pirinç çeşididir. Sıcak ve ılıman bölgelerdeki verimli topraklarda yetişir. Diğer türlere kıyasla daha iri taneli, tombul görünümlü, mat renkli, kokusuzdur.

Fazla su çeken yapısıyla pilavlık olarak kullanılabileceği gibi sebze yemeklerinin içine karıştırıldığında da “Aslını Korumuş Lezzetler” hazırlamanızı sağlar. Gönen bölgesinde yetiştirilir ve tohumdan sofralarınıza pirincin bütün iyiliğini ve lezzetini koruyarak ulaştırır. Her pakette aynı hasatın mahsulünü içerir.

Aslını Korumuş Lezzetleri sofranıza taşımak için baldo pirinçle hazırlayabileceğiniz bazı tarifler:

Osmancık Pirinç

Trakya ve Samsun gibi bölgelerde yetişir. Camsı, uzun taneli ve mat görünümüyle dikkat çeken Osmancık Pirinç, kullanıldığı her yemekte başarılı kıvam sağlaması yönüyle sıklıkla tercih edilir. Pilav ve sebze yemeklerinin yanı sıra özellikle sütlaç gibi asırlık tatlardan daha da keyif alınmasını sağlar. Yumuşak yapısı ve pişme esnasında az su istemesinden dolayı pratik tarifler hazırlamanızı kolaylaştırır.

Hasata’nın sizlere sunduğu aslını korumuş lezzet geleneğini sofranıza taşımak için Osmancık pirinçle hazırlayabileceğiniz bazı tarifler:

Pirincin Sağlığa Etkileri Nelerdir?

Pirincin faydaları da tüketim sıklığını artıran önemli bir nedendir. Her bir tür, yapısındaki esansiyel amino asitler, potasyum, kalsiyum, fosfor, demir, niasin gibi minerallerin yanı sıra hiç yağ içermeyen kompleks karbonhidratlar bakımından kendi içinde oldukça değerlidir. Özellikle içerdiği B grubu vitaminleri vücudun ihtiyaç duyduğu temel enerjiyi barındırır. Günlük enerjinin %50’sini karbonhidratlardan almamız gerektiği düşünüldüğünde pirinç benzersiz bir gıdadır. Karbonhidrat bakımından zengin olsa da kalori bakımından o kadar yüksek değildir.

Besin değerleri yönünden oldukça zengindir, dolayısıyla sağlıklı ve dengeli beslenme programlarının merkezinde yer alır. Ayrıca vücudu serbest radikallerden arındıran doğal antioksidanların yanında C vitamini, A vitamini, fenolik ve flavonoid bileşiklere de sahiptir. Doğal yapısında gluten içermeyen pirinç, glutensiz beslenme alışkanlığını benimsemiş tüketiciler tarafından da sıklıkla tercih edilir.

Kontrollü şekilde tüketildiği zaman sağlıklı ve besleyici bir besindir. Nişasta bakımından fazlasıyla zengin olduğu için tüketildiğinde tok tutmaya yardımcı olur.

Gönen Baldo Pirincin Faydaları

Hem ülkemizde hem de dünyanın birçok ülkesinde damak tadına uygunluğu nedeniyle daha fazla tercih edilen Gönen Baldo pirincin birçok faydası vardır. Sebze ve salatalarla birlikte tüketildiği zaman kan şekerinin yavaşça yükselmesine yardımcı olur. Bitkisel besinler arasında iyi dereceye sahip bir protein kaynağıdır. Bol potasyum ve az azot içermesi sebebiyle kan basıncı değerlerinin akışının düzenlenmesinde rol oynaması ile bilinir. Hazmı kolaydır.

Osmancık Pirincin Faydaları

Özellikle pilav pişirirken hem ideal hem de kolay kıvam tutturabilmenin kolay olduğu pirinç olan Osmancık pirinç; B1, B2, C ve E vitaminleriyle sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum çinko ve demir gibi mineraller yönüyle fazlasıyla zengin bir tahıldır. Çözünmesi zaman alan uzun karbonhidrat zincirlerinden oluşan içeriği sayesinde vücuda yüksek miktarda enerji vermesiyle de bilinir.

Önceki yazımıza Pirinç ve Bakliyatta Ambalajın Önemi linkinden ulaşabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.